اجزای اصلی
سیستم برق خودرو به طور کلی از پنج قسمت اصلی تشکیل شده است که در ادامه طرز کار هر کدام را شرح میدهیم.
تولیدکننده برق
در خودروهای قدیمی دینام و در خودروهای جدید آلترناتور وظیفه تولید برق را بر عهده دارد، اما درواقع میتوان گفت کارکرد هر دو یکی است. دینام یا آلترناتور نیروی مکانیکی را که از گردش موتور حاصل میشود بهواسطه یک تسمه دریافت میکند؛ سپس طی فرایندی آن را به برق 12 ولت تبدیل کرده و به ذخیرهکننده برق تحویل میدهد. درواقع وظیفه دینام یا آلترناتور این است که ذخیرهکننده برق یا باتری را در زمان روشن بودن خودرو شارژ کند.
ذخیرهکننده برق
ذخیره برق در سیستم برق خودرو توسط باتری انجام میشود. در زمان خاموش بودن موتور، برق خودرو توسط باتری تامین میشود، یعنی برقی را که در زمان روشن بودن موتور از دینام یا آلترناتیو تحویل گرفته، در خود ذخیره میکند تا در غیاب موتور به مصرفکنندهها از جمله بالابر شیشه، رادیو، چراغها، فلاشر، برفپاککن، استارت و… برساند. باتری خودرو یک قطب مثبت و یک قطب منفی دارد و اگرچه مواد تشکیلدهنده آنها بسته به نوع خودرو متفاوت است، اما کارکرد آنها مشابه یکدیگر است.
توزیعکننده برق
توزیعکننده یا سیمکشی برق خودرو، وظیفه رساندن برق به مصرفکنندهها از تولیدکننده یا ذخیره کننده را بر عهده دارد. سیمهای روکشدار توزیعکننده برق بسته به نوع مصرفکننده متفاوت هستند و انواع مختلفی دارند. برای جلوگیری از بینظمی در سیستم برق خودرو، سیمهای هممسیر را داخل یک لوله پلاستیکی قرار میدهند یا با چسب برق به هم میچسبانند. در نتیجه به جای سیمهای بیشمار، دسته سیمهایی داریم که شناسایی آنها هم راحتتر است.
کنترلکننده برق
کنترلکننده به دکمهها و کلیدهایی گفته میشود که در مسیر توزیعکننده برق قرار میگیرند. با استفاده از این کنترلکنندهها، سرنشینان میتوانند فعال یا غیرفعال بودن مصرفکننده، سرعت و شدت مصرف برق یا حالت و جهت آن را کنترل کنند. بهعنوان مثال کلید بالابر شیشه خودرو یک کنترلکننده است که با استفاده از آن میتوان جهت (بالا یا پایین) مصرفکننده را کنترل کرد. کلید فن خودرو هم کنترلکننده دیگری است که با استفاده از آن میتوان شدت مصرف برق را کنترل کرد.
دسته بندی ابعاد عملکرد سیستم برق خودرو
به طور کلی سیستم برق خودرو را از سه جنبه میتوان بررسی کرد:
1- جنبه مکانیکی :
آن که برای هدف اصلی یک خودرو که حرکت میباشد مورد نیاز است.
2- جنبه کنترلی :
مثل مدارهای چراغ ها ،مدارهای ترمز و…
3- جنبه امنیتی و رفاهی :
سیستم صوتی ، تهویه کابین سرنشینان ، سیستم دزدگیر و…
جریان برق مورد نیاز سیستم های برقی خودرو از باطری اسیدی که زیر کاپوت قرار دارد تامین میشود. این باطری شامل مایعی به نام اسید باطری است و توسط جریان برق ایجاد شده توسط دینام ، مجددا شارج میشود .
بدون دیدگاه